Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Чому кава з кавомашини гірчить чи кислить — причини та рішення

Михайло Новік Редактор блогу Skeleton
Михайло Новік
Редактор блогу Skeleton
до статей
4 хвилини
Переглядів:
Чому кава з кавомашини гірчить чи кислить — причини та рішення

Смак кави залежить від багатьох факторів: від обсмаження та ступеня помелу кавових зерен до якості води. Якщо відчувається надмірна гіркота або кислинка в напої, необхідно перевірити кавомашину на забруднення та поломки. Сервісний центр Skeleton розповість, чому кава з кавомашини почала гірчити або стала кислою.

Ремонт кавомашин
Перейти до послуги

Як смак кави залежить від стану кавомашини

Коли кавомашина справна, гірка кава виходить через смаковий профіль кавових зерен і ступінь обсмаження. Якщо в упаковці більше кавових зерен робусти, ніж арабіки, або обсмаження темне, то дивуватися не варто. Гіркий смак у такому випадку — норма. Якщо кавові зерна давно лежать, у приготованому напої може з’явитися неприємна кислинка.

Зовсім інша справа, коли сорт кавових зерен не змінювався, а смак кави зіпсувався. У такому випадку «під підозрою» наступне:

  • ступінь помелу;
  • температура води;
  • стан кавомашини.

Перш за все перевірте налаштування кавомашини. Щоб кава не гірчила, зменшіть помел, температуру води та час приготування кави.

Також зверніть увагу на дозування кави на порцію. В автоматичних кавомашинах цей параметр позначений як «міцність». Занадто маленьке дозування зерен на порцію дає порожній, водянистий і кислий смак, а занадто велике — щільне тіло з вираженою гіркотою та важкістю у смаку. Спробуйте змінити налаштування міцності. Якщо смак не змінюється, переходьте до пошуку апаратної поломки.

Чому кава з кавомашини гірчить чи кислить — причини та рішення

Зношення жорен

Помел кавових зерен критично важливий для екстракції кави. Занадто крупний призводить до недостатньої екстракції та посилює кислотність. Занадто дрібний — викликає переекстракцію і ускладнює пролив води через утрамбовані дрібні частинки.

При занадто дрібному помелі одна порція напою готується довше, ніж зазвичай. Тривалий контакт кавових зерен з водою призводить до надмірного виділення дубильних і гірких речовин. У результаті переекстракції у готового напою з’являється гіркий підгорілий смак.

Необхідно пам’ятати, що жорна вбудованого кавомолки засмічуються, стираються та пошкоджуються механічно. У результаті помел стає нерівномірним, занадто дрібним або крупним. При поломці жорен кавомашина видає сильний шум і погано перемелює зерна.

Висока температура води

Рекомендована температура для заварювання кави — від 90 до 94 °С. Якщо використовуєте кавові зерна світлого або середнього обсмаження, оптимальний нагрів — до 93°. Якщо любите темне обсмаження, температуру можна знизити до 88–90°. Якщо вона буде вищою за 95 °C, замість збалансованого смаку кава стане неприємно гіркою.

Спробуйте відрегулювати температуру води в налаштуваннях. Якщо кавомашина правильно налаштована, кислий смак або надмірна гіркота можуть з’явитися через несправність датчика температури. Він виходить з ладу після стрибків напруги, контакту з вологою та природного зношення. Якщо датчик температури зламаний, характерні ознаки — занадто гарячий або холодний напій, гіркуватий смак.

Кавомашину давно не чистили

Накип покриває всі запчастини, з якими контактує вода — від бойлера до трубок. Кавові олії осідають на варильній групі, трубках і носику подачі напою. Коли вони контактують із гарячою водою, напій стає прогірклим на смак.

Необхідно регулярно чистити кавомашину від накипу та кавових олій. Залежно від ступеня забруднення допоможе стандартне очищення в домашніх умовах або професійна декальцинація та видалення кавових олій із повним розбиранням пристрою.

У багатьох кавомашинах є лічильник циклів, вбудовані програми очищення та система самодіагностики. Вона повідомляє про необхідність декальцинації спеціальним кодом, який висвічується на екрані. Регулярно робіть очищення кавомашини в домашніх умовах.

Чому кава з кавомашини гірчить чи кислить — причини та рішення

Високий тиск і тривала екстракція

Коли пролив води через мелену каву триває довше 30 секунд, може з’явитися підгорілий смак. Також він змінюється через занадто високий тиск, який призводить до переекстракції. Оптимальний тиск — 8–9 Бар.

Необхідно переконатися у справності датчика тиску. Він міг зламатися через забруднення та механічні пошкодження. Додатково варто перевірити помпу та запобіжні клапани: при їхній несправності кавомашина може шуміти сильніше звичайного, видавати занадто малий об’єм напою, зупиняти приготування на середині циклу.

Несправний блок керування

Якщо кавомашина вимикається під час заварювання кави, не нагріває або перегріває воду, не подає напій, а його смак став занадто кислим або гірким, потрібно перевірити електроніку. Блок керування некоректно працює після стрибків напруги, зношення та пошкодження компонентів.

Якість води та кавових зерен

Навіть справна кавомашина варитиме гірку або кислу каву, якщо ви використовуєте неякісну воду. Занадто жорстка посилює гіркоту та утворення накипу, а вода з вираженим запахом хлору псує смак навіть дорогих зерен.

Використовуйте фільтровану або бутильовану воду з помірною мінералізацією, а також вчасно змінюйте вбудований фільтр у кавомашині. Забезпечте правильні умови зберігання кави, щоб вона не втратила своїх смакових якостей. Не зберігайте зерна у відкритих і прозорих банках на світлі, не залишайте поруч із продуктами, щоб кава не вбирала їхній запах.

Чому кава з кавомашини гірчить чи кислить — причини та рішення

Коли варто звернутися в сервіс

Коли кавомашина гірчить, у домашніх умовах можна змінити налаштування та провести очищення. Розбирати її не рекомендується, тому що вона складно влаштована. Через необережність можна пошкодити запчастини та електронні компоненти.

Допомога кваліфікованих спеціалістів потрібна в таких випадках:

  • кава різко змінила смак без зміни зерен і налаштувань;
  • таблетка кави в контейнері мокра або розсипається;
  • кавомашина сильно шумить;
  • не нагріває воду;
  • видає код помилки.

Якщо зміна налаштувань, промивання та очищення кавомашини не допомогли, звертайтеся в сервісний центр Skeleton. Майстри проведуть діагностику та визначать причину поломки, чому кавомашина кислить або гірчить. Залежно від результатів перевірки майстри запропонують очищення та обслуговування кавомашини, заміну датчиків, ремонт заварювального вузла, блока керування та інших запчастин.

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.