Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Чому молочна пінка не виходить – як налаштувати капучинатор?

Михайло Новік Редактор блогу Skeleton
Михайло Новік
Редактор блогу Skeleton
до статей
4 хвилини
Переглядів:
Чому молочна пінка не виходить – як налаштувати капучинатор?

Кавомашина з вбудованим капучинатором готує безліч кавових напоїв. Щоб за смаком вони були не гірші, ніж у кав’ярні, доглядайте за пристроєм і використовуйте якісне молоко. Але навіть за правильного догляду можуть виникнути складнощі з приготуванням капучино чи латте. Сервісний центр Skeleton розповість, чому молочна пінка не виходить і як налаштувати капучинатор.

Ремонт кавомашин
Перейти до послуги

Як працює капучинатор і чому ламається

В автоматичній кавомашині пінка з’являється завдяки змішуванню молока з гарячою парою. Рідина надходить по трубці, а пара підводиться через окремий канал. Усередині капучинатора є камера, де обидва потоки з’єднуються, і в результаті утворюється дрібнодисперсна пінка.

У капучинаторі передбачене колесо регулювання (жиклер). Його завдання — змінювати кількість повітря, що потрапляє в суміш. Якщо регулятор встановлений на мінімум, повітря майже не надходить, молоко йде щільним потоком і збивається слабко. При виставленому максимумі в камеру потрапляє більше повітря, тому молочна пінка виходить легкою та об’ємною.

Розглянемо причини, через які капучинатор не збиває молоко:

  • Засмітилася трубка для подачі молока. На її стінках залишається жирний наліт, який погіршує прохід потоку.
  • Пошкоджена трубка, через що відбувається підсмоктування повітря.
  • Засмітилася камера змішування.
  • Проблеми з паровим трактом, через що погіршується напір пари або відбувається витік гарячого повітря.
  • Зламався регулятор подачі пари.

Найчастіше молочна пінка не виходить, коли не подається пара або її недостатньо. Молоко ллється середнім струменем, не нагрівається і не збивається. Також важлива його якість. Молоко не повинно бути занадто жирним або, навпаки, надто знежиреним, інакше пінка не утвориться. Допустимий відсоток жирності — від 2,5 до 3,5%, температура — близько 5 °C.

Увага! Якщо жирність буде високою, швидко заб’ється трубка для подачі молока. Якщо жирність низька — не вийде щільна пінка. Якщо молоко буде занадто теплим, пінка швидко осяде.

Чому молочна пінка не виходить – як налаштувати капучинатор?

Як зрозуміти, чому в кавомашині не виходить молочна пінка

Характерні ознаки вкажуть на несправну запчастину. Рекомендуємо замовити ремонт кавомашин, якщо виявите одну з цих поломок:

  • Немає пари і не подається молочна пінка — пошкоджений пароблок, який генерує пару для збивання молока. Він ламається через знос і утворення накипу. Ремонтувати пароблок недоцільно, тому його зазвичай змінюють у зборі.
  • Немає тиску або він занадто низький — проблеми з помпою. Вона створює тиск для збивання молока, ламається через знос і накип.
  • Не нагрівається вода — зламаний нагрівач або датчик температури, який передає сигнал на плату керування. Його потрібно замінити, щоб пароблок міг виробляти пару.
  • Не ллється молоко або, навпаки, пара виходить із корпусу — проблема з капучинатором. Потрібно перевірити трубки для подачі молока та пари. Можливо, вони засмічені або пошкоджені.
  • Кавомашина генерує пару зі збоями або не робить пінку — проблеми з модулем керування. На платі могли згоріти електронні компоненти, що відповідають за керування пароблоком або капучинатором. Обрив у ланцюзі керування відбувається через деградацію компонентів або потрапляння вологи. Потрібно перевірити плату, замінити пошкоджені електронні компоненти, відновити доріжки та контакти. Якщо це неможливо, проводять заміну плати.

Як бачите, молочна пінка може не утворюватися як через поломку запчастин, що безпосередньо беруть участь у її приготуванні (капучинатор, пароблок), так і через несправності допоміжної електроніки (датчик температури).

Як доглядати за капучинатором кавомашини

Щоб уникнути отримання малої молочної пінки або з великими бульбашками, завжди очищайте капучинатор. Його потрібно зняти та розібрати, дотримуючись інструкції до конкретного кавового апарата. Незважаючи на конструктивні відмінності різних моделей, принцип чищення однаковий: промивають трубки та всі деталі, з яких складається капучинатор.

Після промивання зверніть увагу на жиклер (обертовий регулятор подачі повітря та молока). Під час чищення він може збитися, через що буде притискати шланг, і кавомашина перестане збивати молоко. Жиклер регулюють за умовним годинниковим циферблатом: він має бути в секторі між 12:00 і 15:00. Якщо стрілка жиклера ближче до 12:00 — молоко буде холодніше. Якщо ближче до 15:00 — гарячіше.

кавомашина не формує таблетку

Як самостійно налагодити роботу капучинатора

Промийте трубки та насадку капучинатора, які забиваються залишками молока. Перевірте, чи є в керівництві з експлуатації рекомендації щодо регулювання подачі повітря та молока. Регулятор (коліщатко; жиклер) може бути під знімною кришкою, якою закритий вбудований капучинатор.

Перед тим як налаштовувати кавомашину, спочатку перевірте правильність положення жиклера. Наприклад, у такій моделі, як Dr. Coffee F11, це можна зробити так:

  • прокрутіть коліщатко до упору в бік плюса;
  • закрутивши до кінця, зробіть один оберт і потім половину оберту назад (у бік мінуса);
  • виставивши регулятор у такому положенні, можна далі налаштовувати капучинатор.

У цій моделі, коли коліщатко крутиться в бік плюса, температура кави зростає приблизно на 1–1,5 °C, при цьому пишність пінки зменшується. Коли регулятор крутиться у бік мінуса, температура знижується, але пінка виходить більш легкою та об’ємною.

За можливості спробуйте замінити молоко. Найкраще використовувати свіже, пастеризоване та охолоджене. Якщо воно буде недостатньо холодним, пінка може сильно пузиритися. Також не забувайте про обслуговування кавомашини — декальцинацію та чистку від кавових олій.

Коли варто звертатися в сервіс

Якщо кавомашина не подає пару, видає сторонні звуки під час увімкнення капучинатора або замість пінки виливає струмінь молока, звертайтеся до сервісного центру Skeleton. Наші майстри займаються обслуговуванням і ремонтом кавомашин різних брендів. Перевіривши ваш пристрій, вони знайдуть поломку та замінять зношені запчастини.

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.