Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Проблеми з відеокартами MacBook: причини несправностей, діагностика та ремонт

до статей
Проблеми з відеокартами MacBook: причини несправностей, діагностика та ремонт

У MacBook встановлено дискретну або вбудовану відеокарту. Від неї залежить швидкість обробки графіки та відео, продуктивність в іграх та різних програмах. Незважаючи на загальні причини та ознаки поломки, вбудовані та дискретні відеоадаптери відрізняються за ремонтопридатністю. Skeleton розповість, як перевірити, що зламалася відеокарта MacBook і які шанси на її ремонт.

Основні ознаки несправностей відеокарти MacBook

Несправність відеокарти легко сплутати з пошкодженнями інших запчастин, особливо, якщо вона вбудована, а не дискретна. Моделі, в яких відеочіп розпаяний на материнській платі, потребують ретельної діагностики. Без неї неможливо стверджувати, що пошкоджено відеочіп, а не дисплей, шлейф чи материнську плату. Коли зламана відеокарта MacBook , несправності виявляються так:

  • артефакти зображення – будь-які дефекти та спотворення графіки (смуги, крапки, бриж та інше);
  • спотворення кольору;
  • поділ картинки на кілька частин;
  • білий або чорний екран під час запуску ноутбука;
  • повільна робота під час роботи з фото та відео;
  • зникнення зображення або мимовільне вимкнення при високому навантаженні.

Перші ознаки поломки даються взнаки при запуску ресурсомістких програм або високопродуктивних ігор. На екрані може ненадовго зникати зображення, періодично з’являтися чорні крапки, квадрати та інші візерунки.

Причини виникнення несправностей відеокарт MacBook

Відеокарта часто виходить з ладу через перегрівання та відсутність регулярного обслуговування МакБук. Рідше поломка спричинена механічними пошкодженнями, потраплянням рідини, короткого замикання чи заводського шлюбу. Рекомендуємо бути особливо уважними до MacBook A1286 та A1278 2010-2012 років випуску. У цих моделях найчастіше ламається відеочіп.

Методи діагностики несправностей відеокарт

Діагностика відеокарти MacBook у сервісному центрі – єдине правильне рішення, яке дозволить точно встановити причину несправності. Не розбираючи ноутбук, ви можете переконатися в поломці таким чином:

  • Перевірити ноутбук за допомогою стандартної діагностики від Apple. MacBook Pro Retina та MacBook Air, випущені після 2013 року, тестуються програмою Apple Diagnostics, а попередні моделі — Apple Hardware Test. Самодіагностика перевірить, який апаратний компонент несправний. Після завершення тестування програма відображає довідковий код, розшифровку якого можна знайти на офіційному сайті Apple.
  • Провести тест відеочіпа за допомогою CineBench, Geekbench або FurMark. Вони перевірять його продуктивність та вкажуть на апаратну проблему. За допомогою програм можна виявити “плаваючі” несправності відеоадаптера – ті, що проявляються час від часу. Софт моделює можливі сценарії прояву поломки, перевіряючи графічну підсистему під різним навантаженням.
  • Підключити будь-який інший монітор до MacBook. Якщо на ньому проявляються ті ж ознаки, то ймовірніше, що поломка пов’язана з відеокартою.

Запропоновані методи діагностики можливі за умови, що ноутбук хоч якось працює. У випадках, коли MacBook вмикається, але при цьому екран чорний/білий або на зображенні вертикальні смуги, рекомендуємо при першій нагоді звернутися до сервісного центру Skeleton.

Важливо ! Не намагайтеся самостійно розібрати ноутбук, щоб знайти поломку. Спроби розкрити техніку Apple у домашніх умовах ні до чого хорошого не приведуть і стануть причиною відмови у ремонті у сервісному центрі.

Що робити у разі несправності відеокарти MacBook

Можливо два рішення, якщо зламана відеокарта MacBook — це ремонт або заміна запчастин. Якщо відеоадаптер вбудований, його неможливо відновити без демонтажу материнської плати. Якщо дискретний, то за результатами діагностики майстер запропонує ремонт або заміну відеокарти. Після передачі ноутбука до сервісного центру фахівець перевірить усі компоненти відеоадаптера:

  • графічний процесор;
  • осередки відеопам’яті;
  • набори дроселів та конденсаторів;
  • роз’єми живлення;
  • контролери.

У роботі майстер використовує мультиметр, осцилограф та інше обладнання для діагностики MacBook. Якщо зламаний дискретний відеоадаптер, ремонт ноутбука пройде швидше. Якщо вийшов з ладу інтегрований відеочіп, робота займе більше часу.

У ноутбуках, що випускалися після 2014 року, на материнській платі може бути розпаяний не лише відеочіп, а й процесор, оперативна пам’ять, порти та інше залізо. У зв’язку із щільним компонуванням запчастин заміна відеокарти на МакБук передбачає перепаювання чіпа, ремонт ланцюга живлення та розведення сигналу — найскладнішу роботу, яка під силу спеціалістам з досвідом у ремонті електроніки.

Важливо ! Будьте уважні до послуг з ремонту відеокарт. Деякі пропонують відключити дискретний відеоадаптер на апаратному рівні. У такому випадку ноутбук використовуватиме ресурси інтегрованого відеочіпа і не зможе працювати з ресурсомісткими програмами. Також відеокарти МакБука ремонтують за допомогою реболлінгу – відновлення «кульок» припою. Такий варіант вирішує проблему тимчасово. Щоб усунути проблему, Skeleton рекомендує замінити відеокарту на нову ту саму модель і правильну ревізію.

Поради щодо запобігання проблемам з відеокартою

У MacBook простіше запобігти поломці, ніж усувати її потім. Якщо ви використовуєте програми для монтажу відео, обробки графіки, «важкі» ігри та інші ресурсомісткі програми, слідкуйте за температурою ноутбука. Під високим навантаженням може нагріватися до 85-90°, через що знижується продуктивність чіпів. Оскільки графічний процесор досить енергоємна запчастина, він і так схильний до перегріву.

Якщо відеочіп буде часто або тривало працювати при високій температурі, то його компоненти швидше занепадуть. Щоб уникнути перегріву запчастин, регулярно чистіть ноутбук від пилу та оновлюйте термоінтерфейс. Акуратно звертайтеся з технікою та періодично тестуйте її програмою самодіагностики.

Тепер знаючи, чому ламається в Макбуку відеокарта , проблеми вам буде простіше уникнути. Якщо ви вже знайшли поломку, ви завжди можете замовити ремонт MacBook у сервісному центрі Skeleton.

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.