Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Чищення ноутбука від пилу та бруду: корисні поради

до статей
Чищення ноутбука від пилу та бруду: корисні поради

У ноутбуці, як і персональному комп’ютері, є система вентиляції. Вона потрібна для захисту пристрою від перегріву. При цьому вентиляція є найслабшим місцем у портативному пристрої. У ній накопичуються дрібне сміття, пил, які потім йдуть далі під кришечку. Далі ми розповімо, як почистити ноутбук, що для цього потрібно, чи можна робити роботи самотужки.

Коли потрібно вживати заходів

Чищення від пилу рекомендується робити кожні кілька місяців. Ноутбук за умови інтенсивної експлуатації завжди засмічується, і це відбувається досить швидко. Ознаки того, що чищення необхідне:

  • Ноутбук дуже гріється під час роботи.
  • У включеному вигляді гаджет шумить, причому звуки поступово стають дедалі помітнішими.
  • Вентилятор працює, але з завданнями не справляється.
  • Програми під час роботи лептопу виснуть, хоч раніше такого не було.
  • Кнопки помітно залипають.
  • Ноутбук довго запускається після увімкнення.
  • При перегріві ноутбук мимоволі вимикається.

Всі ці симптоми говорять про настання години “Ч” і вказують на необхідність термінового чищення.

Запилився ноутбук? Ми допоможемо!
Ознайомитись із послугою: Чистка ноутбуку.

Чим небезпечний пил

Пил усередині лептопа знижує його ресурс, може призводити до повного виходу з ладу. Основні наслідки сильних засорів – збої у роботі охолодження, несанкціоновані відключення техніки, від’єднання радіатора від процесора, загоряння мікросхемах. Дешевше робити регулярні чищення – навіть якщо ви не вмієте проводити роботи самі, звертаєтесь до сервісного центру.

Не ігноруйте потреби планових чисток. Для ноутбуків пил набагато небезпечніший ворог, ніж для стаціонарних ПК. Причина в невеликих розмірах гаджета – повітрю ніде циркулювати, і ефективність роботи системи залежатиме саме від якості системи охолодження.

Як часто потрібно проводити ТО ноутбука

Опціонально – кожні 3 місяці. Пил постійно потрапляє на пристрій, осідає на робочих компонентах, скорочує термін служби. Основні симптоми несвоєчасного чищення – нагрівання корпусу, шум при роботі кулерів. Чищення ноутбуків від пилу можна робити рідше, але в такому разі продуктивність пристрою може поступово знижуватися.

Як розібрати ноутбук

Розкажемо як почистити ноутбук від пилу самому. Першим етапом буде розбирання лептопу. Процедура не складна, але потребує певних знань, навичок, інструменту та максимально дбайливого проведення робіт. Запам’ятовуйте, що звідки ви зняли – деталі потім потрібно буде повернути на місця.

Набір інструментів для розбирання включає:

  • пінцети для зняття шлейфів;
  • викрутка хрестова;
  • викрутка із плоским наконечником.

Зручно користуватися наборами для розбирання мобільних телефонів – у них є дрібні викрутки, вставки типу медіаторів, розклинання з пластику.

Діяти потрібно дуже акуратно – інакше ви ризикуєте розірвати шлейф, поламати інші деталі. Використовуйте компресор або ватяні палички, пінцети, виконувати роботи в латексних рукавичках. Якщо ви використовуєте компресор, не використовуйте його на повну потужність.

Зверніть увагу, що кришку корпусу, крім гвинтів, утримують клямки. Коли гвинти відкрутіть, уважно огляньте корпус на предмет його правильного відкривання, піддягання. Не докладайте надмірних зусиль, щоб не зламати клямки. Пластикові кришки підчіпайте тільки викрутками із пластику – металеві можуть залишати подряпини, задираки.

Як змастити процесор термопастою

Видаліть стару пасту з кристала чіпа ватною паличкою або серветкою. Після цього нанесіть нову термопасту. Намагайтеся не торкатися чіпа та радіатора – відбитки пальців погіршують теплову провідність.

Чистка клавіатури

Щоб видалити пил з-під клавіатури, останню потрібно акуратно відсунути і прибрати. Намагайтеся не тягнути клавіатуру різко він, оскільки у ній може бути прихований шлейф тачпада. Витрусіть все сміття, потім пройдіться пилососом уздовж поверхні під кутом або очистіть місце під клавіатурою підручними предметами. Найкраще, звичайно, працювати стисненим повітрям – це максимально ефективний варіант.

Продування кулерів

Для очищення системи охолодження ноутбука можна використовувати компресор або балончик зі стисненим повітрям. Сам метод універсальний, ефективний, але краще використовувати компресор. Балончик дешевий, простий у використанні, але з його допомогою з великою ймовірністю ви виведете систему з ладу (кулер просто заблокується).

Робити продування компресором не важко, але вмикати пристрій на повну потужність не можна, особливо не варто дмухати з усією потужністю компресора в крильчатку ноутбука, так як з ймовірністю 90% ця крильчатка у вас розлетиться і вам доведеться купувати новий вентилятор.

Також багато мають мідні трубки, під ними також можна замінити термопасту.

Ви завжди можете звернутися до нашого сервісного центру, якщо ви не впевнені, що впораєтеся із завданням чищення ноутбука самотужки, приходьте в наш сервісний центр. Наші майстри зроблять все на найвищому рівні. Регулярне ТО лептопа покращить його технічні характеристики та продовжить термін служби.

Підсумок

Почистити ноутбук від пилу можна вдома самостійно або у сервісному центрі. Перший варіант простий, але потребує максимальної акуратності. В інтернеті ви можете дізнатися, як правильно розібрати ноутбук, виконуйте роботи поетапно. Якщо не впевнені у власних силах, звертайтеся до професійних майстрів.

Стаття була затверджена командою наших інженерів

Наша команда

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.