Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Чому гальмує ноутбук: основні причини та як з цим боротися?

до статей
Чому гальмує ноутбук: основні причини та як з цим боротися?

Ноутбук гальмує та зависає з різних причин. Одні з них можна вирішити самостійно, з іншими доведеться звернутися до майстрів. Якщо не знаєте, що робити , якщо кладе ноутбук , перевірте його на типові проблеми з цього списку. Можливо, одна з порад допоможе вирішити проблему.

Віруси

Коли висне ноутбук , насамперед проскануйте систему на наявність вірусів. Щоб їх підхопити, необов’язково відвідувати сайти сумнівного змісту. Після того, як доступ до інтернету став повсюдним, кількість вірусів зросла у геометричній прогресії. Вони можуть потрапити до системи, якщо:

  • встановили програму із підозрілих торентів;
  • перейшли на потенційно небезпечний сайт;
  • відкрили файл із листа від невідомих користувачів;
  • підключили флеш-карту або інший знімний носій із зараженими файлами.

Також в систему можуть потрапити «мережеві черв’яки» – програми зі шкідливим кодом, що атакують пристрої в одній локальній мережі. Як бачите, варіантів для зараження комп’ютерної техніки є маса, тому без «антивірусника» нікуди. Виявивши, що повільно працює ноутбук , встановіть антивірусну програму та проскануйте систему.

Перегрів ноутбука

У ноутбуці дуже щільне компонування запчастин, що не дозволяє його вентиляторам втягувати такий потік повітря, який здував би пил. Згодом нею «обростають» усі запчастини. Шар із пилу, вовни свійських тварин та крихт сприяє електризації та виникненню короткого замикання всередині ноутбука.

При перегріві його процесор починає скидати тактову частоту з метою самозахисту. В результаті він повільніше опрацьовує інформацію, і вся система зависає. Якщо тупить ноутбук і при цьому перегрівається, необхідно:

  • чищення від пилу;
  • заміна термопасти та термопрокладок;
  • заміна вентиляторів, якщо вони зламані чи сильно зношені.

Якщо не знаєте, як чистити ноутбук від пилу та які потрібні термопрокладки, зверніться до сервісного центру Skeleton. У розпорядженні майстрів усі необхідні інструменти, витратні матеріали та запчастини для ремонту ноутбуків.

Очистіть список «Автозавантаження» в ноутбуку з Windows

У диспетчері завдань, який можна викликати комбінацією клавіш Ctrl+Alt+Del, перейдіть у вкладку «Автозавантаження». Виключіть зі списку всі непотрібні програми, які впливають на запуск. Деякі програми автоматично потрапляють у список, витрачають оперативну пам’ять та потужність процесора незалежно від того, користуються ними чи ні.

«Захламленість» ноутбуку

Багато людей дуже рідко перевстановлюють операційну систему і вимагають очистити жорсткий диск від непотрібних файлів. В результаті спустя роки скаплюється величезна кількість непотрібних файлів, які можуть зруйнувати роботу всієї системи. А якщо серед них затерявся файл з вірусами, то не приходиться удивлятися, чому гальмує ноутбук. Щоб не бути Плюшкиним і не захламлювати свій ноутбук, не забувайте:

  • Перевірити заповненість жорсткого диска. Якщо він на 90% забитий файлами та папками, необхідне чищення накопичувача від зайвої інформації.
  • Регулярно чистить кэш — временную память процессора, в которой хранятся данные различных файлов и программ. Они занимают место и не приносят никакой пользы.
  • Тримати робочий стіл в чистоті. У ноутбуці, як і в будь-якому іншому комп’ютері, робочий стіл — папка на системному диску. Йому прийдеться завантажити інформацію про всіх об’єктах, що знаходяться на робочому столі, навіть якщо вони не використовуються в конкретний момент часу. Старайтесь не тримати на робочому столі об’ємні папки, а тим більше забувати його файлами «до упору».

Якщо ноутбук почав гальмувати , і він не захаращений, перевірте стан накопичувачів та оперативної пам’яті.

«Вбитий» жорсткий диск

Жорсткі диски та твердотільні накопичувачі виробляють свій ресурс. Щоб дізнатися, наскільки сильно зношений HDD або SDD, встановіть безкоштовну утиліту CrystalDisk. Вона протестує нагромаджувачі на продуктивність. Щоб прискорити їх швидкість запису та читання, знадобиться заміна жорсткого диска (HDD) або твердотільного накопичувача (SDD).

Такую работу стоит доверять специалистам по ремонту компьютерной техники. Если нужна замена жесткого диска, обратитесь в сервисный центр Skeleton и самостоятельно ничего не разбирайте, потому что неквалифицированное вмешательство в технику может ей навредить.

Бракує оперативної пам’яті або не працює ОЗУ

Если тормозит ноутбук, возможно, оперативной памяти недостаточно для ваших задач. Такое же происходит, когда ОЗУ вставлена в неприоритетные слоты. Например, плашка «оперативки» на 8 Гб, работающая в одноканальном режиме, всегда медленнее, чем 2 плашки по 4 ГБ с одинаковой частотой и таймингом.

Якщо постійно глючить ноутбук і не вистачає оперативної пам’яті, рекомендуємо:

  • закривати додатки, якими не користуєтесь;
  • не відкривати у браузері багато вкладок;
  • вимкнути непотрібні служби.

Якщо використовується Windows, можна збільшити ОЗУ за допомогою налаштування файлу підкачки. У деяких випадках допоможе лише придбання додаткової планки пам’яті та налаштування багатоканального режиму. Але цей варіант підходить тим, хто має материнську плату підтримує таку архітектуру.

Також ОЗУ може вийти зі строя, якщо її мікросхеми оплавились із-за перегріву, про який говорили вище. В такому випадку потрібно звернутися до майстрів. Вони відремонтують ноутбук зі сломанной ОЗУ.

У будь-якому іншому випадку, коли не знаєте, чому ноутбук гальмує і що робити , звертайтеся до сервісного центру Skeleton. Він щодня працює з комп’ютерною технікою та може відремонтувати ноутбук після апаратних поломок та програмних збоїв.

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.