Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Чому перегрівається ноутбук і як цього уникнути

до статей
Чому перегрівається ноутбук і як цього уникнути

Перегрів ноутбука насамперед пов’язаний із його функціоналом. Це означає, що звичайний простий ноут для відвідування інтернету споживає менше ресурсів, ніж потужніший для ігор. Зазвичай такі просунуті моделі являють собою великі та галасливі гаджети. Виходить разом із таким ноутбуком ви отримуєте додаткову проблему – забезпечити йому нормальне охолодження.

Причини, через які перегрівається ноутбук

Серед можливих факторів, через які гріється ноут, варто виділити:

  1. шар пилу і бруду, що осів на лопатях кулерів і порушує їх роботу;
  2. вироблення підшипників кулера або поломку однієї з його лопат;
  3. засмічення пилом отворів у корпусі, через які відводиться гаряче повітря, що спричиняє перегрів ноутбука;
  4. встановлення лептопа на м’яку поверхню, яка закриває вентиляційні отвори;
  5. висихання термопасти, що забезпечує ефективне охолодження деталей ноутбука.

Нерідко ноутбук перегрівається через порушення власником правил експлуатації. Це може бути підвищена температура повітря в приміщенні, надто тривала робота без перерви для охолодження системи, а також спроби розігнати процесор, що призводить до збільшення обсягів енергоспоживання та підвищення температури каміння та інших комплектуючих. Ігнорування несправності може стати причиною виходу з ладу центрального процесора, відеочіпа графічного редактора (відеокарти) та мікросхем північного та південного мостів.

Що можна зробити, якщо ноутбук сильно гріється під час експлуатації

Перше правило експлуатації лептопа – необхідно проводити чищення ноутбука від пилу та сміття хоча б кожні три місяці. Серед дієвих способів знизити температуру всередині ноутбука:

використання додаткового вентилятора чи кондиціонера у приміщенні, де експлуатується мобільний ПК;

  1. періодичне вимикання машини після 2-3 годин безперервної роботи;
  2. зміна налаштувань енергозбереження;
  3. відключення тимчасово неактивних програм, що додатково навантажують систему.

Зверніть увагу: якщо постійно перегрівається ноутбук, рішення використовувати підставку, що охолоджує, може погіршити проблему. Цей пристрій посилює потік повітря навколо ноутбука та призводить до прискореного осідання пилу на поверхні кулерів та інших деталей. Результат – ноутбук засмічується в рази швидше, сильно гріється та шумить, завдаючи незручностей під час його експлуатації.

Також одразу перевіряємо повітрообмінні отвори, розташовані збоку. Вони повинні бути повністю відкритими та не забитими пилом. Пил – основний ворог будь-якої комп’ютерної техніки, яка потрапляє всередину за рахунок того, що в процесі роботи вдома чи офісі кулер ганяє повітря. Тому періодично необхідно проводити чищення техніки. Також причиною перегріву може стати вироблення підшипників кулера, поломка його лопатей, термотрубок, що знаходяться на самому кулері та процесорі.

Ігнорування ТО ноутбука може спричинити висихання термопасти на кулері і на процесорі, що також є причиною перегріву комплектуючих, що призводить до перегріву всіх інших елементів пристрою і сприяє виходу з ладу центрального процесора, що відповідає за функціонал і роботу гаджета, відеокарти, набору мікросхем ( північний та південний міст).

Якщо перегрівається ноутбук, програми стали зависати, гальмувати чи ноут сам по собі вимикається, отже, радіатори всередині повністю забилися пилом та їх необхідно почистити. Якщо у вас немає досвіду в цьому питанні, слід віддати ПК в наш сервісний центр, де фахівці професійно і якісно зроблять всі необхідні маніпуляції, зберігши працездатність гаджета.

Яка температура роботи в ноутбуці вважається оптимальною

Є три основні критерії оцінки температурного режиму роботи ноутбука (дані усереднені, кожна модель ноутбука має свої показники, цю інформацію ви можете виявити на сайті виробника):

  • Нормальна температура робочого стану, коли пристрої не проводяться складні обчислювальні операції, становить 45 °С.
  • Температура робочого режиму під час запуску програм – 60 °С.
  • Максимальна температура, яка сигналізує про настання перегріву системи – 85 °С.

Важливо! Необхідно відразу вжити заходів щодо зниження температурного режиму, інакше можна пошкодити материнську плату, що призведе до повної її заміни та купівлі нового комп’ютера. Наш майстер проведе повну діагностику системи та виправить усі пошкоджені файли, використовуючи безпечні способи.

Перегрівається ноутбук? Ми повернемо його до норми!
Ознайомитись із послугою: Ремонт ноутбуків.

Куди звертатись якщо перегрів ноутбука трапляється періодично

Що робити при перегріванні ноутбука? Збиратись і йти до нас. У нашому сервісному центрі проведуть не тільки чистку всіх деталей і роз’ємів, де міг накопичитися пил. Тут додатково можна замовити діагностику системи та виявити інші неполадки та оперативно їх усунути. Якщо ноутбук сильно гріється, то не потрібно чекати, поки він зламається остаточно і витрачати гроші на покупку нових дорогих запчастин, необхідно вживати радикальних заходів своєчасно.

Ми гарантуємо, що якість нашої роботи дозволить не лише налагодити роботу комп’ютера загалом, а й значно збільшити робочий ресурс пристрою.

Щоб ваш ноутбук не перегрівався, необхідно своєчасно проводити діагностику та чищення ПК із заміною термопасти. Робити це потрібно не менше двох разів на рік. Якщо ви не можете проводити дані маніпуляції самостійно, завжди можете звернутися в наш сервіс за допомогою. Пам’ятайте, що запобігти поломці дешевше, ніж її усувати.

Дотримання цих простих правил дозволить продовжити життя комп’ютера, а наші фахівці завжди готові з’ясувати причину, чому ноутбук гріється, і допомогти вирішити навіть найважче питання ремонту комп’ютерної та цифрової техніки. Ми оживимо навіть найбезнадійнішого пацієнта.

Стаття була затверджена командою наших інженерів

Наша команда

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.