Skeleton Skeleton
стан ремонту Викликати кур’єра

Як вибрати мультиварку: поради фахівців

до статей
Як вибрати мультиварку: поради фахівців

Сучасна мультиварка може стати ідеальним помічником на кухні. Це багатофункціональний пристрій, який об’єднує в собі функції відразу декількох видів кухонної техніки. З нею можна варити, тушкувати, смажити, готувати на пару, випікати і ін. Вам стане доступним приготування смачної і корисної їжі без особливих зусиль. Але все це актуально за умови правильного вибору моделі мультиварки.

На що звернути увагу при виборі?

Щоб експлуатація пристрою не стала розчаруванням, щоб в найближчому майбутньому вам не знадобився ремонт мультиварок, необхідно знати, як вибрати мультиварку. При виборі зовнішній дизайн і навіть ціна – це параметри, які будуть стояти в кінці списку. Керуватися необхідно завданнями, які будуть ставитися перед технікою. Важливий момент – на яку кількість людей буде готуватися їжа. Які у вас смакові переваги – пріоритетом будуть смажені страви або приготування на пару?

Пропонуємо за допомогою експертної думки фахівців нашого Сервісного центру розібратися, як правильно вибрати мультиварку.

Види мультіварок

Незважаючи на зовнішню схожість більшості пристроїв, вони можуть відрізнятися технологією, на якій заснований їх принцип роботи. Від виду буде залежати рівномірність і швидкість готування, спектр доступних для приготування страв.

Основні види мультіварок:

  • Мультиварки (без тиску) – приготування їжі здійснюється без тиску за рахунок нагрівання чаші нагрівальним елементом. Це класичний вид мультіварок. У процесі готування можна відкривати кришку, доповідати і перемішувати продукти. Подібні маніпуляції абсолютно безпечні. Ці моделі користуються попитом, їх рекомендують в першу чергу, коли виникає питання, як вибрати універсальну мультиварку для будинку.
  •  Скороварки (з тиском) – під час готування задіяний не тільки нагрівальний елемент, але і високий тиск пара. Це значно прискорює процес приготування страв. В процесі роботи мультиварки-скороварки не можна відкривати кришку, додавати і перемішувати інгредієнти. Після закінчення процесу перед відкриттям кришки необхідно спустити тиск. Питання, як вибрати хорошу мультиварку-скороварку, звучить зазвичай від людей, які не мають багато часу на підготовку. Це відмінне рішення, якщо необхідно дуже швидко і смачно приготувати їжу.
  • Повільноварки – під час роботи використовується нагрівальний елемент, особлива технологія створює ефект томління, гасіння. Модель підійде любителям готування на пару. Швидко приготувати суп або будь-яке інше блюдо в повільноварці у вас не вийде. Це вибір для тих, хто не обмежений у часі і в першу чергу цінує смакові якості і максимальне збереження корисних властивостей продуктів. Страви виходять насиченими, наваристими і смачними.

Об’єм чаші

Щоб не помилитися в питанні, як вибрати правильно за обсягом мультиварку, уважно читайте технічну документацію. Часто виробник вказує дві характеристики:

  • повний обсяг – обсяг всієї мультиварки;
  • корисний об’єм – об’єм чаші.

Вам потрібно цікавити корисний об’єм, тобто обсяг чаші. У різних моделях об’єм чаші може бути від 2 до 10 л. При виборі слід керуватися кількістю членів сім’ї. Необхідний обсяг визначається з розрахунку 1-1,5 л на одну людину. Таким чином оптимальний вибір:

  • для однієї людини – обсяг чаші 2-3 л;
  • для двох-трьох чоловік – обсяг чаші 4-5 л;
  • для численної родини – обсяг чаші 6-10 л.

Покриття чаші

На якість приготування їжі великий вплив робить покриття чаші.

Позначимо основні види покриття чаші мультиварки.

  • Багатошарове антипригарне – оптимальний варіант. Характеризується високими показниками міцності, зносостійкості. Абсолютно безпечне, легко піддається чищенню.
  • Кераміка – володіє хорошими антипригарними властивостями, добре переносить високі температури, екологічно чистий матеріал, але порівняно крихкий і сприйнятливий до пошкоджень.
  • Тефлон – хороші антипригарні характеристики, доступний за ціною матеріал, але вимагає дбайливого догляду. Досить швидко пошкоджується навіть при використанні спеціальної ложки або лопатки.
  • Метал – відсутність антипригарного покриття сприяє сильному пригорянню і прилипання їжі. З плюсів відмінна міцність і зносостійкість. Такий варіант чаші може бути актуальним, якщо мультиварка купується в якості альтернативи і буде використовуватися рідко.

Потужність

Потужність – параметр, який впливає на швидкість приготування страв. Чим вище потужність, тим вище швидкість готування і довше пропрацює техніка. Але слід пам’ятати, що цей параметр також впливає і на величину енергоспоживання.

Якщо ви вирішуєте питання, як вибрати потужну мультиварку-скороварку, то зверніть увагу, щоб потужність була щонайменше 1000 Вт. Для класичної моделі мультиварки оптимальна потужність – 600-750 Вт. Для повільного варіння прийнятними параметрами потужності є 300-500 Вт.

Матеріал корпусу мультиварки

Корпус мультиварки може бути виконаний в декількох варіантах:

  • пластик – бюджетний варіант, головний плюс – легкість техніки;
  • метал – висока міцність, стійкість до пошкоджень, але пристрій відрізняється значною вагою;
  • комбінація пластика і металу – компроміс між двома матеріалами, спроба об’єднати їх кращі характеристики.

Які бувають режими в мультиварці

При виборі рекомендується звернути увагу на набір та кількість режимів приготування. В сучасних мультиварках присутній великий функціонал. У різних моделях кількість режимів может істотно відрізнятися – від 2-5 до декількох десятків, но частіше за все їх не менше 10.

Найпоширеніші режими мультиварок:

  • Варка. Режим призначений для приготування перших страв і каш.
  • Тушкування. В ході готування інгредієнти доводяться до кипіння, після цього відбувається зниження температури, і блюдо гаситься до готовності.
  • Жарка / випічка. Приготування їжі здійснюється на більш високих температурах, ніж при варінні. Це дозволяє отримати ефект рум’яної скоринки.
  • Рис. Вода в чаші кипить доти, поки зерна каші повністю не вберуть вологу. У цьому режимі можна готувати і інші каші з великим зерном (гречку, перловку, горох та ін.).
  • Плов. У процесі приготування забезпечується довгий кипіння рідини, а в кінці температура піднімається, щоб блюдо інтенсивно пропеклося.
  • Паста. У чашу заливається вода, після її закипання прибор подає сигнал, і в киплячу воду занурюється паста (макаронні вироби). Після цього блюдо готується заданий час.
  • Пароварка. Деякі моделі комплектуються, на яку можна викладати продукти і готувати їх на пару.
  • Замішування тіста. Моделі з таким режимом мають спеціальну лопатку, за допомогою якої відбувається інтенсивне змішування інгредієнтів для тіста.
  • Йогурт. Завдяки функції підтримки тепла протягом декількох годин, відбувається приготування йогурту.
  • Мультиповар. Набір автоматичних режимів для різних страв, запрограмований виробником.

Безпека

Сучасна мультиварка – складна багатофункціональна техніка, что має складну конструкцію, нагрівальні елементи та програмне забезпечення. Надійність і безпека ее роботи забезпечують елементи захисту:

Температурний регулятор – автоматично ввімкнути / вимкнути нагрівальний елемент в нештатній ситуації. Якщо,наприклад, користувач випадково запустить програму приготування, коли в чаші немає продуктів и це не потрібно – відбудеться автоматичне вимикання.Якщо температура опуститися нижче ніж встановлено програмою -відбудеться автоматичне включення нагрівального елементу.

Захист від перегріву – запобіжний пристрій спрацьовує, якщо температура всередині чаші перевищить допустиму межу.

У моделях мультиварки-скороварки передбачений цілий набір захисних елементів: датчик-запобіжник і регулятор тиску, пристрій для зниження тиску, захист перепускного клапана від засмічення, забезпечує безперешкодне підбурювання пара.

Замок безпеки на зовнішній кришці, що запобігає закриттю кришки і запуск програми при поганому її приляганні. У моделях скороварок він додатково запобігає відкриття під час процесу готування.

Найбільш ремонтопридатні моделі

Не можна повноцінно відповісти на питання, як вибрати хорошу надійну мультиварку, не визначившись з виробником. У цьому питанні на вибір впливатиме ремонтопридатність техніки, статистика кількості і частоти звернень від користувачів в наш Сервісний центр за рік, щоб виконати ремонт мультиварки певного бренду. На підставі аналізу цих даних ми склали свій рейтинг кращих фірм-виробників мультиварок. У наш топ увійшли:

  • Philips;
  • Moulinex.

Наша статистика в основному заснована на зверненнях користувачів, які проживають в місті Київ.

Додаткові функції мультиварок

Щоб вирішити питання, як вибрати недорогу функціональну мультиварку, відповідь дасть необхідний набір функцій під завдання конкретного користувача. Ретельно вивчіть набір режимів. Можливо, більша частина вам не буде потрібно, і немає сенсу переплачувати за програмне забезпечення такої складності. Також зверніть увагу на наявність додаткових функцій.

  • відкладений старт;
  • підігрів (підтримання тепла);
  • розігрів;
  • попереднє замочування;
  • автовідключення;
  • автоматичний випуск пари;
  • функція 3D-нагріву і т.д.

Визначтеся з оптимальним набором функцій і режимів для того, щоб правильно вибрати мультиварку.

Стаття була затверджена командою наших інженерів

Наша команда

Чому ми

"Зубастий сервіс" більше ХХ років досвіду, ми бачили все!

Тільки кваліфіковані кадри. Знання та досвід праці наших спеціалістів дозволяє впоратися з будь-якими, навіть неординарними задачами.

Ремонтуємо як для себе.

Дорожимо своєю репутацією і Вашою технікою. Оснащення за промисловими стандартами кожної робочої зони і кожного робочого місця.

Працюємо з найкрупнішими рітейлерами.

Алло, Эпіцентр, Комфі, Розетка та ін. довіряють нам гарантійне обслуговування своєї техніки.

Прозорий сервіс.

Кліенти та колеги можуть спостерігати за робочим процесом.